Metsä

Metsän uusi alku

23/05/2016

_B1B2639

Torppaa ympäröi sankka sekametsä, pieni alue mutta ehkä juuri sopiva näin pienelle tilalliselle. Ja sankka siksi, että isäni säästi ja kasvatti siellä suurella rakkaudella suuria tukkipuita – ehkä pahan päivän varalle.

Vuosi sitten osa tästä kauniista, tiheästä metsästä oli kuitenkin kaadettava pois. Puut olivat jo liian suuria, uutta taimikkoa ei mahtunut alle, puusto oli yli-ikäistä ja muutenkin. Oli jo aika.

Onneksi avohakkuuta tehtiin vain pikkuinen lämpäre aurinkoiselle tönnäälle, josta juuri nyt on kaunis näkymä alemmas ojannotkoon ja pellon yli torpalle. Osaan metsästä riitti harvennushakkuu, ja puolikas metsästä on vielä omia huoltotoimiaan odottamassa.

_B1B2660

Ja se avohakkuu: viime viikolla sinne oli ilmestynyt uusia, terhakoita pikku koivuja. Niillä on kokonainen koivun elämä edessään! Monta kymmentä vuotta tällä kauniilla aurinkoisella rinteellä.

Pienokaisilla ei ole ihan vaivatonta lähteä kasvamaan kohti teini-ikää. Metsässäni muun muassa asuu paljon hirviä. Saan luultavasti ryhtyä jonkin sortin asemasotaan niiden pitkäkoipisten kanssa, jotta uudet pikku koivuni saavat hyvän alun elämään eivätkä päädy hirviperheen lounaaksi.

_B1B2654

Ja vaikka muuten odotankin aurinkoisia, lämpimiä alkukesän päiviä, näiden tulokkaiden vuoksi toivon myös sadetta – luulen että vesi maittaisi näille pienille juuri nyt!

Saatat pitää myös

3 Kommentit

  • Vastaus Plantation Boy 24/05/2016 at 09:06

    Oikein. Avohakkuu ja istutus, jos puusto jo lahoaa tai ränsistyy ja reunametsä ei siemennä. Ja rauduskoivua (sun kuvassa) rehevään maahan. Kasvaa suuremmaksi kuin hieskoivu ja tuottaa laadukkaampaa puutavaraa. Menee kyllä oma aikansa. Ja rauduskoiviusta saa paremmat saunavastat. Mutta avohakkuuseen tottuu ja siitäkin voi ottaa kaiken irti. Tykkään koivuista, mutta niin tykkää hirvikin. Paras tunnettu tapa estää hirvituhoja on lampaan munuaisrasvasta tehty karkote, joka valellaan taimien runkoon. Hankalaa, mutta voi auttaa. t. PB

  • Vastaus Ilona 24/05/2016 at 19:35

    Kiitos vinkistä, lampaan munuaisrasva kuulostaa ihanalta muutenkin 🙂

  • Vastaus Plantation Boy 24/05/2016 at 20:27

    Trico-tuotenimellä sitä myydään. Joo, kun tarkemmin ajattelee, sen haju on kai hirveä, 😀

  • Jätä vastaus