Ekologisuus Verkkokauppa

Ekologinen kynttilä? Mehiläisvahaa ja muita mietteitä

04/02/2020

Kynttilä pöydällä, villasukat, kirja, höyryävä teekuppi. Hetki omaa aikaa. Mutta mitä mahdatkaan polttaa siinä kynttilässä, jonka ensimmäisenä sytytit sohvapöydälle palamaan? Jos olet kovin sisäilmaherkkä, huomaat helposti jos kynttilä savuttaa tai tuoksuu liikaa. Ja vaikka ei huomaisi, jokainen palava kynttilä huoneessa tuo oman vaihtelevan mausteensa sisäilmasoppaan.

Vaikka kynttilä olisi miten laadukas ja puhtaasti palava, viimeistään sammuttaessa siitä nousee sisäilmaan harmillisia voc-yhdisteitä. Eli siis savun mukana pienhiukkasia ja muita haitallisia juttuja. Mitä kaikkea ne haitalliset aineet sitten voivat olla? Minulle toimii yksinkertainen muistisääntö: mitä enemmän kynttilässä on valmistusaineita, sitä enemmän cocktailia kynttilä tuottaa sisäilmaan. Raaka-aineet, sydänlanka, väriaineet, koristepinnoitteet, tuoksut… Kaikki ekstra palaa samalla tavalla kuin kynttilä ylipäätään: ainekset sulavat nesteeksi ja kaasuksi, jotka palavat ja niiden yhdisteet vapautuvat sisäilmaan. Välttämättömiä kynttilässä ovat vain kynttilän massa ja sydänlanka. Muut mausteet on helppo karsia pois jo kaupan hyllyllä.

Beeswax candle Torpan Tytto Webshop

Olen kynttilöiden ketjupolttaja, varsinkin talviaikaan. Jouluna kynttilöitä voi palaa iso määrä ruokapöydässä, enkä suuremmin murehdi silloin sisäilman laadusta. Toisaalta torpalla pidetään paljon isompiakin tulia läpi lämmityskauden uuneissa ja puuhellan pesässä, ja savuhaitat ovat niistä aika paljon suuremmat.

Silti poden ajoittain huonoa omaatuntoa siitä, että voisin aina valita parempia tuotteita, ekologisempia, eettisempiä, vastuullisempia. Tällä hetkellä olen kallistunut siihen, että parhaita valintoja olisivat mehiläisvahakynttilät, vastuullisesti tuotettu soijavaha sekä mahdollisesti muut, harvinaisemmat kasviperäiset vahat. Mehiläisvahaa käytän tällä hetkellä omassa Torpan Tyttö -verkkokaupan valikoimassani, ja soijakynttilät ovat tulossa testimyyntiin jossain vaiheessa kun löydän niihin sopivan yhdistelmän materiaaleja ja kierrätettävyyttä.

  • Mehiläisvahakynttilä. 100% luonnontuote, mehiläisten tekemää vahaa. Sanotaan olevan hiilivapaa (vapauttaa sisäilmaan saman verran hiilidioksidia kuin kynttilän valmistusprosessissa siihen on sitoutunut) sekä sisäilmaa puhdistava (neutraloi vapauttamillaan negatiivisilla ioneilla sisäilman epäpuhtauksia, positiivisia ioneja). Sen valmistukseen ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita. Harvinaisempi materiaali markkinoilla, ja siksi kalliimpi kuin muut kynttilät. Yleensä käsityötuotteita tai pienten erikoismyymälöiden juttu. Eläinperäisenä ei sovi vegaanille, ja mehiläistarhauksessakin on oma eettinen pohdintansa – kuten kaikessa ihmisten ohjailemassa ruoantuotannossa. Sammutettaessa sydänlanka savuttaa jonkin verran. Mehiläisvaha voi ajan mittaan härskiintyä, älä siis jemmaa vuosikausia kaapissa.
  • Steariini. Valmistetaan palmuöljystä, eläinrasvasta tai kalaöljystä. Ei siksi sovi vegaanille. Yleisin kynttilämateriaali tätä nykyä. Edullinen, raaka-ainetta helposti saatavissa. Ei ihan herkästi sula auringossa tai saunan ikkunalla, tuoksuu ”perinteiselle kynttilälle”
  • Parafiini. Raakaöljytuotannon sivutuote. Parafiinikynttilät ovat pikku hiljaa vähenemässä, steariini yleisempää. Mitä tapahtuu öljylle kun se palaa kynttilässä? Mitä hiukkasia ja ainesosia vapautuu huoneilmaan? Noki, bentseeni, tolueeni ja formaldehydi on ainakin mainittu.
  • Soijakynttilä. Sopii vegaanille. Valmistetaan soijasta, mutta soijan alkuperä ja valmistustapa (geenimanipuloitua vai ei) vaikuttavat paljonkin siihen, onko kynttilä lopulta välttämättä se eettisin valinta. Enimmäkseen astiaan valettuja kynttilöitä, sillä soijavaha sulaa melko alhaisessa lämpötilassa. Mitä tehdä astialle kynttilän polttamisen jälkeen? Saako kaiken vahan poltettua, vai jääkö astian pohjalle hukkatuotetta? Soijan lisänä kynttilässä voidaan käyttää muita kynttilämassoja.
  • Oliivikynttilä, rapsiöljy- tai kookosvahakynttilä. Oliivivahakynttilät toi syksyllä 2019 Suomen markkinoille ensimmäisenä kotimainen kynttiläyritys Puttipaja Jyväskylän Vaajakoskelta. Rapsiöljy- ja kookoskynttilöitäkin kuulemma on. Niitä en ole löytänyt Suomesta vielä myynnissä – onko teillä tietoa missä tällaisia myydään?
Mehiläisvahakynttilä Torpan Tyttö 2019

Muita vinkkejä vastuullisiin valintoihin

  • Mikä kynttilä olisi paras ja turvallisin? Valitse ainakin kotimainen, se on todennäköisesti monin tavoin hyvä valinta! On sitten hieman näkökulmasta kiinni, mitä raaka-ainetta pitää muita parempana.
  • Tuoksukynttilä – siedätkö pidemmän päälle kynttilään lisättyjä tuoksuja? Minulle kävi niin, että ostin aivan ihanan (ja melko hintavan) havupuu-tuoksukynttilän, kun kaipasin kotiin metsän tunnelmaa. Jouduin kuitenkin pakkaamaan kynttilän lasipurkkeineen takaisin muovipakkauksen sisään, kun päätä alkoi särkeä. Enkä edes tiennyt olevani tuoksuyliherkkä…
  • Tuikkukynttilän alumiinikuori: muista aina nakata metallinkeräykseen, alumiini käytetään uudelleen metalliteollisuudessa!
  • Sydänlanka: todennäköisesti se on kynttilässäsi puhdasta puuvillaa, etenkin jos kynttilä on kotimainen. Joskus kynttilässä voi kuitenkin olla metallilla vahvistettu lanka, jonka polttaminen voi tuottaa sisäilmaan pahimmillaan terveydelle haitallisen määrän lyijyä.
  • Väriaineet: mistä kynttilän väri valmistetaan? Sekin saattaa tuottaa sisäilmaan haitallisia yhdisteitä – jos valmistaja ei osaa antaa tietoa käytettyjen värien vaarattomuudesta, pelaa vaikka varman päälle ja polta värjäämättömiä kynttilöitä. Myrkyttömiä elintarvikevärejä käytetään monissa kotimaisissa kynttilöissä.
  • Jämät: voiko ne hyödyntää uudelleen? Sulata vesihauteessa ja tee itse uusia kynttilöitä, tai kysy jos joku muu tarvitsee. Mehiläisvahan jämät voi palauttaa ainakin minulle takaisin, Torpan Tytön puotiin, uusia kynttilöitä varten.
  • Miten kynttilät on pakattu? Muovia muovin päällä, vai mahdollisimman keveä ja luontoystävällinen kääre?
  • Jotta kynttilä ei valu tai savuta: polta kynttilää vedottomassa paikassa, leikkaa sydänlanka lyhyeksi ja poista tarvittaessa langan kärkeen muodostunut palamismöykky. Tuuleta tila heti jos sammutettu sydänlanka savuttaa.
  • Yksi kynttilä harvemmin aiheuttaa suurta terveyshaittaa kenellekään. Ehkä voi sittenkin vain sytyttää sen kynttilän, istua sohvalle ja nauttia hetken omaa aikaa…

Saatat pitää myös

Ei kommentteja

Jätä vastaus