DIY Käsityöt

Islantilainen villapaita

12/04/2020

Olen tyypillinen islantilaisvillapaidan neuloja vuodelta 2020: en oikeastaan harrasta neulomista, mutta nämä villapaidat ovat niin kuuma juttu, että olen jo muutaman vuoden ajan haaveillut sellaisesta. Parhaimmillaan sellaisesta, jonka olen omin käsin neulonut. Mutta ei – eihän minusta ole sellaiseen. Siihen menisi ainakin pari vuotta. Ei minulla ole aikaa. Enkä ehkä edes osaa. Ja kuinkas tässä kävikään? Muutama viikko aloituksesta, ja villapaitani olikin jo valmis. Ehkä tätä uskaltaa vähän hypettää, jos ei muuten niin ainakin itselleni. Ja kaikille kavereille ja äidille ja teille lukijoille haha!

Ainoa pikku miinus on, että en tehnyt sitä ”ehdottoman välttämätöntä” koepalaa ensin. Siis se kymmenen senttimetrin kokoinen neuletilkku, josta selviää onko oma käsialani sopiva suhteessa puikkojen kokoon, ja tuleeko neuleesta sitten sen kokoinen mitä ohjeessa kerrotaan. No… ei tullut. Paidasta tuli ihan sopivan kokoinen, mutta ei minulle vaan miehelle joka on noin 20cm minua pidempi. Krhm, ehkä alan jossain vaiheessa neuloa sitten uutta paitaa. Ja tarkistan mittasuhteet ensin, kahteen kertaan.

Tämä villapaita on ihanan pehmeä, islantilaisesta Léttlopi-langasta tehty ja sävyt harmaan molemmin puolin. Välissä on ripaus tummaa havunvihreää. Kuosi on kirjaston kirjasta valittu Riddari: malli, jonka kuulemma moni valitsee ensimmäiseksi projektiksi, kun islantilaispaitaa päättää aloittaa neuloa.

Islantilainen villapaita

Kirja täynnä islantilaisohjeita löytyi siis kirjastosta (Islantilaisia neuleita, toim. Védis Jónsdóttir, Tammi). Alkuinnostus neulomiseen hullaannutti niin, että jo ensimmäisen hihan jälkeen ostin kirjan omaksi. Ja valkkasin mielessäni jo pari seuraavaa kuvioneuleprojektia. Onkohan se tämä neljänkympin ikä, joka teettää vähän kummallisia asioita..?

Saatat pitää myös

11 Kommentit

 • Vastaus Pauliina 12/04/2020 at 15:54

  Huikea suoritus ensikertalaiseksi. Tosi hieno! Antaa uskoa, että ehkä minäkin pystyisin.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 12/04/2020 at 16:38

   Joo, en olisi kans uskonut että urakka ei ollutkaan ihan mahdoton. Nyt uskallan kannustaa muitakin, että jos pystyin tuohon niin pystyy muutkin joilla vaan jonkinlainen käsitys on miten neulotaan ainaoikein-pintaa ☺️

 • Vastaus Heiskaska / www.heiskalassa.com 17/04/2020 at 17:00

  Todella kaunis villapaita! Ehkä tartun itsekin haasteeseen, kunhan joskus saan miehen toisen villasukan valmiiksi…. 😀

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 26/04/2020 at 21:08

   Nyt vaan äkkiä se sukka kasaan, vaihda isommat puikot kehiin jos sillä tulisi nopeammin 😀 😀
   Neulominen ei ole todellakaan minun bravuuri-lajini, olen neulonut ne koulun pakolliset aikoinaan ja sen jälkeen yhdet lapaset pari vuotta sitten. Aika kylmiltään siis hyppäsin riddarimaailmaan, ja minut suorastaan yllätti miten helppoa kuvioneuleen näpertäminen olikaan. Kun on kerran oppinut silmukoiden teon, niin näköjään sitä osaa villapaitaankin ne silmukat nostella 🙂 Ja olen ymmärtänyt että vauhti ja laatu paranevat jos jaksaisi enemmänkin tehdä tätä lajia. Aion testata, pitääkö paikkansa..!

 • Vastaus Aino 26/04/2020 at 20:59

  Hei! Ihana paita, saako udella mitkä värisävyt langasta sinulla oli tarkemmin ottaen käytössä?

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 26/04/2020 at 21:17

   Moi Aino! Saat udella. Pohjaväri on harmaa 0056 (light grey heather), lisänä 0005 (Black heather), 1415 (Rough Sea) ja 0054 (Ash Heather) . Ilmeisesti noilla on suomenkielisetkin nimet, mutta ainakin koodeilla osuu kohdalleen 🙂
   Tykkään itse tosi paljon tuosta vihreästä Rough Seasta, mutta kun olen tällainen musta-valko-harmaan ystävä niin en tohtinut laittaa vihreää kuin vähän mausteeksi.

 • Vastaus Lauri Pietikäinen 07/05/2020 at 21:13

  Wau, onpas suoritus tai oikeastaan se on enemmän kuin suoritus. Niinku matka Islantiin. Nuo luonnolliset värit ja sävyt. lopapeysussa, villpaidassa on koko Islanti. Suosittelen, että käyt maassa jos se joskus on mahdollista. Ja kävelet harmaasammalikossa . Neulomassai villapaidassa on just se maailma. Sama harmaa ja vihertävä. Harmaasammal vaihtaa väriään sään mukaan ja josku se hehkuu. Olen suuri Islanti-fani. Asuin siellä 83 puoli vuotta ja senkin jälkeen usein ystävien luona vieraillut. Minulla on vielä kaksi sinä vuonna ostettua villatakkia tallella . En oo kertaakaan pessyt, ainoastaan tuulettanut, kyynärpäistä toista parsinut. Hyvää kesää torpan tyttö. Voit tosiaankin olla ylpeä villapaidastai ja seuraavsta joka on sitten sull e sopiva <3

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 10/05/2021 at 11:39

   Kiitos, Islannissa en olekaan vielä käynyt mutta toivon että joskus vielä pääsisin käymään. Nyt on jo toinenkin riddari neulottu, ihan ei vieläkään osunut koko kohdalleen mutta lähempänä jo 🙂

 • Vastaus Mirja 04/05/2021 at 18:28

  Hei, onko mahdollista saada kaaviota kaarrokeen kuviosta. Olen ensikertalainen islantilaisen kanssa. Nyt on pulmana vaihtaa kirjan ohjeen värit sinun kauniin väriseen riddariin. Lupasin neuleen pojalleni 40v lahjaksi. Jääkö hän vaille lahjaa, en osaa katsoa kuvasta vaikka kuinka yritän. 🤔

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 10/05/2021 at 11:05

   Hei! Pohjaväri tuossa on tosiaan harmaa 0056 (light grey heather), eli ohjekirjasta väri A (metsänvihreän tilalla). Väri B on vaaleanharmaa 0054 (Ash Heather), väri C on tumma vihreä 1415 (Rough Sea) ja väri D on musta 0005 (Black heather). Eli olen vain vaihtanut värit, kuvioihin en tehnyt muutoksia. Toivottavasti tästä oli apua 🙂

 • Vastaus Sirpa 20/02/2022 at 20:25

  Hei! Kiitos paljon kun laitoit nuo värinumerot. Pusero on niin kaunis, että alan neulomaan sitä kun vain lankoja löytyy.

 • Jätä vastaus