Puutarha

Uusia kasveja ja kokeiluja

05/07/2021
Torpan Tytön puutarha

Puutarhajuttuja taas, onhan kesä ja pihahommat! Lyhyt päivitys, mitä uutta torpan puutarhassa tänä vuonna on!

Nyt sain kuin sainkin kylvettyä punajuuret maahan. Taimet nousivat tosi reippaasti ja vauhdilla, mutta sitten joku otus kävi syömässä niistä lähes kaikki lehdet pois. Osa taimista jaksoi kasvattaa uusia pikkulehtiä tilalle, osa puolestaan katosi kokonaan. Pari punajuurta komeilee nyt noin 10 kertaa isompina naatteina pienen kasvimaan keskellä – ne, jotka säästyivät mystilliseltä lehtiensyöjältä.

Uusia kasveja minulle ovat myös amppelitomaatti (en hoksannut latvoa taimia, minkä vuoksi ne eivät mahdu mihinkään amppeliin vaan täyttävät 1,5-metrisen pikkukasvihuoneen lattiasta kattoon). Kukkivat jo, ehkä niistä saadaan vielä pari valmista tomaattiyksilöä. Ja sitten on kuukausimansikka, joka kasvaa niin hitaasti että ristin sen vuosisadan mansikaksi. Taimia on kasvamassa eri ruukuissa jokusen kymmentä yksilöä, ja yhteensä niissä on nyt kaksi kukkaa. Hmm.

Kuukausimansikka ruukussa

Ja toki, joka kesä opetellaan jotain muutakin uutta. Tuohen kerääminen tuohitöitä varten, check. Juhannuksen tienoilla on perinteinen tuohikuu, ja nyt kun samaan aikaan sopivasti myrsky kaatoi muutaman koivun metsästä, sain kerättyä tuohet luonnollisesti kaatuneista yksilöistä. Toiset käyttämäni tuohipuut kaadetaan pian polttopuuksi.

Perennaosastolla uutta ovat ainakin hansaruusu, punakärsämö, suikeroalpi, syysasteri, isokaunosilmä, särkynytsydän ja muurikello… Ja yhdeksän Viherlandian alelaarista ostamaani liljan sipulia, joista näyttäisi itäneen kuusi. Uutuus (omissa mielikuvissani ) ovat myös kukkapenkit, joissa kasvaa ja kukkii sekaisin istutettuja perennoja ja villikukkia. Mutta onkohan niin, että luonnonkukat tapaavat vaihtaa paikkaa vähän oman mielensä mukaan eri vuosina? Tästä kokeilusta voikin tulla ihan mielenkiintoinen, usean vuoden seurantaprojekti. Sopinee jollain tavalla myös muodikkaaseen slow flowers -buumiin?
Olen nyt yrittänyt merkitä istutettujen kukkien paikat muistiin, jotta ensi keväänäkin vielä muistaisin mitä olen istutellut ja minne. (Tätä varten piti tietenkin ostaa uusi, söpö muistikirja)

Kesäkurpitsan kukka

* Heinäkuun alussa fiilistellään kollektiivisesti uusia kasveja ja muita uutuuksia  #suuntanaomavaraisuus -kirjoituksissa näissä mainioissa blogeissa eri puolilla Suomea! Nyt tekstit on jaoteltu kasvuvyöhykkeiden mukaan: Torpan Tyttö löytyy esimerkiksi vyöhykkeeltä 3.

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html

Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/

MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21379

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/

Saatat pitää myös

13 Kommentit

 • Vastaus Kesän uudet tuttavuudet – Metsän Heini 05/07/2021 at 09:01

  […] Torpan tyttö […]

 • Vastaus Satu 05/07/2021 at 12:55

  Minulla on ollut joka ikinen kesä tarkoitus merkata kaikki kasvit muistiin kevättä varten. Kertaakaan en ole sitä tehnyt ja miten ne voikin talven aikana unohtua. Jospa se onkin kiinni uudesta söpöstä muistikirjasta! Taidanpa kaivella varastoa ja koristella tähän tarkoitukseen oman kirjan. Täällä on niin valtavasti paarmoja ja koko ajan kuuma, joten sisähommat on nyt ihan fiksu valinta.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 06/07/2021 at 10:21

   No, niin, no… Miten minullakin sellainen tuntu että saattaa kuitenkin moni asia jäädä kirjaamatta muistiin ja ensi keväänä taas saa ihmetellä 😀

 • Vastaus Jovelan Johanna 05/07/2021 at 13:27

  Tänä vuonna tuntuu olevan ötökkäpiinavuosi. Ainakin meillä on ollut todella paljon jos mitä tuholaisia puutarhan harmeina ja aina kun edelliset saa tuhottua, uudet saapuvat nopeasti. Helle ei tunnu lannistavan niitä lainkaan 😀

  Ihanaa kesää sinne tunnelmalliseen puutarhaasi 🙂

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 06/07/2021 at 10:20

   Minä en onneksi ole huomannut kasvinpiinaajia juuri muita kuin tuon punajuurien lehtien syöjän, ja sitten yksi pieni ruukkuruusu menetti alkukesän mittaan melkein kaikki lehtensä jollekin ahmatille (kukkii onneksi siitä huolimatta).Vieressä nokkoset on syöty tarkkaan (ehkä nokkosperhosen toukkia, jotka kiipeilivät nokkosissa)

 • Vastaus Kirsti Kaija 05/07/2021 at 20:19

  Tuohityöt kuulostavat mielenkiintoiselta.
  Voi harmi sinun punajuuria. Vaikea lähteä arvaamaan, mikä niitä on napostellut, sillä on juuri noin, kuin Johanna tuossa sanoi, että tänä vuonna kasveilla on jos mitä riesaa. Ihmistä ja eläimiä kiusaavat lähinnä paarmat. En muista niitä ennen olleen näin paljon.
  Hyvää heinäkuun jatkoa!

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 06/07/2021 at 10:18

   Tuohityöt on kyllä koukuttava uusi harrastus! Aika työlästä kyllä, ei voi vain mennä askartelukauppaan ja ostaa materiaaleja valmiina 😀
   Kun kitkin punajuurimaan avarammaksi, loppui lehtien syöminen kerrasta 😮

 • Vastaus Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä 07/07/2021 at 23:46

  Voi ei punajuurien kanssa 🙁 Todella ikävä juttu. On ollut kyllä ihmeellinen vuosi kaiken maailman ötököiden suhteen. Niitä näyttää olevan todella paljon kaikissa kasveissa. Lisäksi ainakin meillä on miljoona paarmaa puutarhahommia häiritsemässä.

  Lempeää heinäkuuta sinne!

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 03/09/2021 at 23:30

   Kiitos Laura! 🙂 Ihme kyllä, tuntuu siltä että täällä ei ihan tolkuttomasti hyönteisiä sitten ollutkaan kasvien kimpussa. Pikkuruisella perunamaalla oli hieman muurahaisia ja muutama peruna(?)mato, punajuuren lehdet maistuivat jollekin nälkäiselle, ja yksi pieni ruusu kärsi alkukesällä lehtien katoamisesta jonkin öttiäisen suihin. Muuten pärjättiin melko vähillä (hyönteis)vaurioilla!

 • Jätä vastaus