Omavaraisuus Puutarha

Toukokiireitä unelmieni tiluksilla

01/05/2023

Huhtikuun loppupuoliskolla se alkoi olla selvää: kevät tulisi pian, ja vauhdilla. Vielä huhtikuun puolivälissä pihalla oli paljon lunta, mutta kinokset sulivat silmissä ja aurinko killotti lähes joka päivä kirkkaalta taivaalta. Pari viikkoa myöhemmin piha oli lumeton, pintakuiva ja lapiointikunnossa. Ja olinko minä ehtinyt valmistautua tähän hetkeen? En tietenkään.

Olin kyllä suunnitellut, että tälle keväälle hankin 2-3 uutta lavankaulusta, ryhdyn heti lumien sulettua valmistelemaan kasvimaan kivijalkaa ja teen ensi töikseni myös uudet kohopenkit valmiiksi. Mutta sitten laittelinkin siinä odotellessa kivijalkaa kuntoon vierasmökistä, raivasin luumupuutarhaa ja tein listaa kaikista muistakin ”tee nämä kiireellisesti ennen kuin heinikko alkaa kasvaa” -töistä, ja siinä jotenkin se kiireellisimpien töiden lista vaan alkoi muokkautua ja muuntua kunkin päivän fiiliksen ja ehtimisen mukaan. Mutta eiköhän ne hommat tule taas jossain kohtaa hoidettua – jos ei tänä keväänä niin ehkä taas seuraavana.

Lavankaulus Torpan Tyttö puutarhassa

Kylvötilanteesta nyt kuitenkin seuraavaa: porkkanat on tosiaan kylvetty jo syksyllä maahan. Punajuuren, ja huvin vuoksi ehkä pari perunaa, laitan suoraan maahan kasvamaan vähän myöhemmin toukokuussa. Kaiken muun pyrin esikasvattamaan sisällä, kasvihuonetta kun ei ole vielä olemassakaan.

Pyrin siihen, että en ahnehtisi yhdelle keväälle liikaa. Tämän kevään uusia juttuja ovat kesäkukkien esikasvatus ikkunalla, ja siemenpussissa odottava (vähän jännittävältä kuulostava) vesimeloni. Tomaattia on jo kolmea lajiketta esikasvatuksessa sisällä, ja kesäkurpitsaa aion esikasvattaa siemenestä parin taimea. Näissä on minulle tällä erää varmasti riittämiin. Kovin mittavaa omavaraisuutta kotitarveviljelystä en odota saavani, vaan pikemminkin oppia aiheesta sekä maltillisia omavaraisuuselämyksiä syksyyn ja talveen. Isompi omavaraisuusaste tulee sitten olemaan myöhemmin tänä vuonna marjojen, villiyrttien ja polttopuun tiimoilta, mikäli vanhat merkit pitävät kutinsa!

Toukokuu tulee olemaan joka tapauksessa aika vauhdikas puutarhaosastolla, niin kuin se aina on. Onnekseni saan tätä kaikkea pientä ja isompaa puuhastelua tehdä unelmieni tiluksilla, täällä rakkaalla torpallani. Paikka jonka ostin omiin nimiini elokuussa 2009, päivää ennen kuin täytin 30 vuotta. Siitä on pian 14 vuotta. Sen jälkeen olen viettänyt osan kesistä täällä mökkiläisenä, odottaen milloin tulee se seuraava viikko tai viikonloppu jonka voin viettää torpan maisemissa. Tuleva kesä taitaa olla aikuisikäni seitsemäs, jonka vietän kokonaan (tai lähes kokonaan) täällä.

Alkuvuosina kiinteistön ostamisen jälkeen aika kului lähinnä tilusten kunnostustöissä ja kesäeläinten kaitsemisessa; nyt yhä enemmän kiinnostus vetää pihaan ja puutarhaan. Sen myötä myös kotitarveviljely ja omavaraistelu on saanut yhä enemmän huomiota. Huomaan, että vuosien mittaan mielenkiinnon kohteet vähän muuttuvat ja kokonaisuuksia maalla asumisesta katselee laajemmin: siinä missä nuorempana torpan omistajana pidin tärkeänä nikkaroida aitaa kesälampaille ja ajaa nurmikon siistiksi, nyt koitan miettiä systemaattisemmin piha-alueen suunnittelua ja toimintojen sijoittelua. Kaikki nivoutuu toisiinsa, ja samalla myös kasvimaan ja kasvihuoneen paikkaa miettii pidemmän tähtäimen projektina. Ehkä tätä on myös minun slow living -elämäni, oppimisen ja kokeilujen kautta kohti kestävämpää ja toivon mukaan myös vähemmän (maapalloa ja itseäkin) kuluttavaa elämää? Jos samalla omavaraisuusaste pikku askelin kasvaa vähän sieltä ja vähän täältä, niin sitten koen onnistuneeni tulostavoitteissani erinomaisesti.

Sinivuokot Torpan Tytön pihassa

Omavaraisuus, kevään kylvöt, kasvihuonehommat ja onnellinen elämä – nyt toukokuussa näitä aiheita puidaan omavarastelijoiden blogeissa. Tästä kannattaa käydä lukemassa kiinnostavia postauksia viherpeukaloilta eri puolilta Suomea! Alla tämän kuun blogipostaukset listattuna.

* Omavaraisuutta ja sen suuntaan otettuja askelia kuljetaan tänäkin vuonna yhdessä monen muun bloggaajan kanssa. Kirjoitukset #suuntanaomavaraisuus -teemalla löydät tältä listalta, eri puolilta Suomea. Kiitos Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi), kun luotsaatte tätä yhteistä blogiprojektia tänäkin vuonna eteenpäin!

Tekstit on jaoteltu kasvuvyöhykkeiden mukaan: Torpan Tyttö löytyy esimerkiksi vyöhykkeeltä 3.

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/05/omavaraisempaa-elamaa-2023-kuulumisia.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suunatana-omavaraisuus-23-kylvo-ja-onnellisuus/

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/

Saatat pitää myös

10 Kommentit

 • Vastaus Jovelan Johanna 01/05/2023 at 10:18

  Sellaisella rytinällä kevät etenee tänä vuonna, että todellakin on ollut haipakkaan ennen kun kaikenlaiset korret ottavat pihasta vallan. Ensin sitä odottaa kieli pitkällä, että maisema vihertyisi ja sitten jo saa huokailla, että älkää nyt tuollaista kiirettä pitäkö, että joutaa itse mukaan 😀 Iloista kevättä sinne kaikkiin puuhiisi. Ihanaa kun on kevät!

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 13/05/2023 at 11:25

   Se menee just tuolla rytinällä! 🙂 Kiitos ja samoin sinulle, kevät on hieno keksintö <3

 • Vastaus Korkealan isäntä 01/05/2023 at 16:08

  Kevät on kyllä ollut erilainen. Julistin jo aikaa päivää sitten, että huhtikuussa teen sitä ja tätä. Eipä ne hommat onnistunut kun maa oli vahvasti 80cm lumisen vaipan suojaama. Nyt sitten yks kaks katosi lumet ja tekeminen on kuitenkin jäänyt kun tekijä kompastui lähtötelineisiin yllättäen. Hyvä suunnitelma on mennyt myttyyn odotellessa. Ihanaa ja onnellista kevättä sinne.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 13/05/2023 at 11:26

   Kevät yllätti puutarhurin? 😀 Monessa jutussa itselle kävi taas ihan sama, ja tuntuu että se on keväisin monest vakio…

 • Vastaus Rhia 01/05/2023 at 19:23

  Ensin tuli lisää lunta ja sitten yhtäkkiä maa onkin sula. En oikein pääse tähän rytmiin kiinni. Mutta kesä on kohta täällä, kevätlinninsilmät ja käenrieskat kukkivat jo ja scillat ja narsissit työntävät versoja. Olisi kai hassua jos elämä kulkisi aina samoja uomia. Koko ajan kehitymme, opimme, koemme uutta. Mieltymykset ja maut muuttuvat kun vuosia kuluu. Ja olisihan se tylsääkin jos ikinä ei mikään muuttuisi.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 13/05/2023 at 11:28

   Niinpä! Kevät on toisaalta aika samanlainen aina, ja silti aina ihan erilainen myös. Mietin tässä yks päivä sitäkin, että oma intressi esim. kodin sisätilojen sisustamisesta on siirtynyt ulkotilojen sisustamiseen ja kukkien laittoon. Äitini jalanjäljissä, tässäkin asiassa…

 • Vastaus Urban Farming 02/05/2023 at 13:58

  Listat on hyviä. Tuntuu, että stressaa vähemmän, kun ei tarvitse pitää asioita mielessä, vaan voi tarkistaa aina listalta, että mitä tehdään seuraavaksi.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 13/05/2023 at 11:28

   Totta! Ja mitä enemmän tulee ikää, sitä tarkempia ja lyhyen ajan listoja minulla pitää olla että asiat muistaa tehdä ajallaan tai edes suunnilleen 😀

 • Vastaus Marketta 11/05/2023 at 13:04

  Kevät tulee aina liian aikaisin ja menee liian nopeasti!

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 13/05/2023 at 11:29

   Se on ihmeellistä, miten onkin noin. Toisaalta sää rajoittaa kevään kestoa vähän molemmista päistä, eli ei ole pelkästään siitä kiinni että itse ei ehdi kaikkea.

  Jätä vastaus