Remontti Sähkö TeeSeItse Torppa

Ihan puhdas ilmalämpöpumppu

30/09/2016

_b1b4725-2

Nyt ihan käsi sydämelle: kuinka moni putsaa ilmalämpöpumpun suodattimet kahden viikon välein? Niin pitää netin mukaan tehdä, joten se on varmaan sitten totta. Minä olen kuitenkin vähän huono noudattamaan ohjeita.

Torpalle asennettiin ilmalämpöpumppu helmikuussa 2011. Nyt 5,5 vuotta myöhemmin käärin hihat ja selvitin miten masiinan mahtaisi saada auki. Sisällön perusteella olisi voinut tehdä sen urakan pikkuisen aikaisemmin – mutta parempi nyt kuin ei ollenkaan.

Homma ei ollut yhtään vaikea tai työläs, mutta olisi minusta ihan kiva jos jossain olisi käyttöohje, jossa kerrotaan ihan se ensimmäinen perusjuttu: miten pääset käsiksi niihin suodattimiin. Insinööreille ei ole ehkä tullut mieleen, että ihan kylmiltään ei tällainen maallikko tohdi tarttua lämpöpumpun muovikanteen ja riuhtomalla kokeilla, mistä kohtaa kansi aukeaa.

Minä onnistuin sen jälkeen, kun olin googlettanut pari tuntia, tuijottanut erilaisten ilmalömpöpumppujen kuvia ja ohjevideoita, ja niiden perusteella puoliksi arvannut mistä saumasta se minun laitteeni saattaisi aueta.

Loppu olikin helppoa: suodattimet irti, imurilla pölyt pois, huuhtelu tiskialtaassa, kuivatus ja liuskat takaisin koneeseen.

_b1b4694

Olisi myös kiva tietää, mitä maahantuojan valtuuttama asentajapoika on miettinyt, kun on jättänyt tällaisen super alleru buster -suodattimen koneen sisälle, suunnilleen oikeaan paikkaan mutta pakkausmuoveissaan. Tulipa sekin nyt samalla sujautettua kohdalleen. En ole lvi-ammattilainen, mutta veikkaan että suodatin toimii paremmin kun sitä ei ole kääritty muoviin.

Pitkästä lyhyesti: älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan putsatkaa ne ilpot vähän useammin. Ilmakin pysyy raikkaampana kun ei tuollainen pölykuorrute pääse uudelleen kiertämään sisäilmaan.

Saatat pitää myös

5 Kommentit

 • Vastaus Matti 05/10/2016 at 15:25

  Mä olen vähän laiska puhdistamaan suodattimia , mutta 2-3 kertaa pyrin puhdistamaan. Hyvä sisäilman suodattaja kun kerää ilman epäpuhtaudet.

  • Vastaus Ilona 10/10/2016 at 07:19

   Varmaan edes jonkinlainen ”rytmi” puhdistamisessa on hyvä. Parempi kuin tää minun reilun viiden vuoden huudattaminen ilman putsausta… Mutta nyt olen vähän kuulostellut, enkä ole kuulemma ollenkaan ainoa joka ei ole suodattimia puhdistellut. Jospa mun havainnollistavat kuvani motivoisi jotain muutakin tarttumaan imuriin 🙂

 • Vastaus Maija 27/09/2019 at 17:29

  Meillä tuli myös ilmalämpöpumput tuossa puolisen vuotta sitten meidän kotiin. Enpä ole kertaakaan tietenkään muistanut puhdistaa, mutta varmaan pitäisi. Varmaan auttaa ilmanlaatuun paljonkin, jos puhdistaisi. Kiitos vinkeistä miten puhdistus tehdään, näyttää yllättävän helpolta.

  • Vastaus Ilona 28/09/2019 at 22:37

   Onpa kiva jos näistä vinkeistä on jollekin muullekin hyötyä! 🙂
   Tosin, nyt on syksy 2019 ja totesin hiljakkoin että en ole tuon koommin taas ilpoa puhdistanut. Ja arvaapa vaan, muistanko enää miten se laite edes avataan… 😛

 • Vastaus Tuula 12/12/2019 at 10:13

  En kyllä itse ole ihan kahden viikon välein putsannut ilmalämpöpumpun suodattimia. En edes tiennytkään, että niin useasti ne kannattaisi puhdistaa. Meillä on ollut ilmalämpöpumppu nyt ehkä reilun vuoden ja olen suodattimet ehkä neljä kertaa puhdistanut.

 • Jätä vastaus