Ajatuksia Eläimet Luonto Pihamaa

Pörröiset eläinystävät

11/04/2018

Bumblebee mug

Kuinka moni on jo käärimässä sanomalehteä rullalle, kun näkee kevään ensimmäisen kimalaisen raahustamassa mökin lattialla? Äkkiä sanomalehti takaisin lehtikoriin ja kimalainen turvaan, ulos aurinkoon.

Sen lisäksi että kimalainen on söpö ja pörröinen, sillä on juuri nyt siinä lattialla, jäykistyneitä jalkojaan oikoessaan, tärkeä tehtävä joka vaikuttaa myös meihin ihmiseläimiin.

Kimalaisista vain kuningatar talvehtii (muut yhdyskunnasta ovat siis kuolleet jo syksyllä,  kovan kesäduunin jälkeen). Vain kuningatar voi luoda kesäksi uuden yhdyskunnan, joka pölyttää kasvit metsässä, puutarhassa ja pelloilla. Ja jos lätkäiset kimalaisen keväällä kuoliaaksi, menee sen mukana koko tuleva yhdyskunta – ei siis ihan pikku juttu!

HM Home

Savon Sanomien jutussa (jonka SS oli lainannut Helsingin Sanomilta, mutta en viitsi sitä juttua linkittää tähän koska lukemista rajoittaa maksumuuri) on konkretisoiva esimerkki:

”Peltolan mukaan kimalainen on suomalaisten luonnonmarjojen tärkein pölyttäjä. Hänen mukaansa yhden kuningattaren menetys voi tarkoittaa 10–20 kilon menetystä marjasadossa.”

Savon Sanomien koko juttuun viime keväältä pääset tästä linkistä.

Kimalaismuki

H&M Homen ihastuttava kimalaismuki sykähdytti, ja ostin sen muistuttamaan torpasta, kimalaisista itsestään ja ehkä tärkeimmästä – siitä kuinka isäni harrasti mehiläistarhausta vuosia sitten torpan niityillä. Niiden vuosien jälkeen olen tuntenut suurta sympatiaa ja arvostusta tasapuolisesti mehiläisiä ja kimalaisia kohtaan (ja vähän jopa ampiaisiakin, vaikka niiden pölyttämistehtävä ei olekaan niin merkittävä)

Huraa kimalaiset ja huraa mehiläiset! Tärkeää työtä teette. Ja ootte aika söpöjä ja pörröisiä.

Saatat pitää myös

Ei kommentteja

 • Vastaus Pihla 11/04/2018 at 19:00

  Ihanat astiat! Kun katson tuota pihamaan lumikasaa, en vielä pysty edes kuvittelemaan kimalaisia. 😊

  • Vastaus Ilona 12/04/2018 at 13:31

   Kyllä ne kohta ilmestyvät jostain koloistaa, usko pois 😀 Muutama aurinkoinen päivä vielä, niin sitä ei tiedäkään mihin nuo lumet ovat kadonneet… 🙂

 • Vastaus Marika 11/04/2018 at 19:20

  Juuri tätä samaa asiaa taas Facebookissa jaoin kavereille näin kevään lähestyessä. Ihmisillä kun on tosiaan vähän surullisesti se tapa, että kaikki ylimääräiset jotka tulevat kodin seinien sisäpuolelle, lätkäistään hengiltä äkkiä. Sitten myöhemmin ihmetellään, kun ei tule marjoja, ei omenoita.. 🙂 Kimalaiset tekevät äärettömän tärkeää työtä ja juuri tätä tietoa olisi hyvä jakaa ihmisille etenkin näin kevään korvilla. Minä olen aina tykännyt kimalaisista, ovat jotenkin niin herttaisia pörröpeppuja 🙂

  • Vastaus Ilona 12/04/2018 at 13:33

   Kyllä, juurikin näin! Aika monella eläinlajikkeella on kuitenkin oma tehtävänsä, eikä automaattisesti kuuluisi olla liiskauslistalla vaikka vähän itseä inhottaisikin muut kuin ihmiseläimet sisätiloisa 😀
   Kimalaiset ovat aika sympaattisen näköisiä, ja aika harvoin tulevat pihamaalla ihmistä häiriköimään. Ennemmin puuhaavat omia juttujaan, paiskivat siis töitä aamusta iltaan, kuin olisivat kiinnostuneita ihmisistä.

 • Vastaus Varpuslintu // Viikarivartti 12/04/2018 at 06:20

  Tosi hyvä juttu muistuttaa tästä seikasta vaikka joka ikinen kevät! Pörriäisten tappaminen on aika tyhmää. Muistaakseni jossain joskus arvioitiin kimalaiskuningattaren rahallinen arvo, eikä kyse ollut ihan pikkurahasta. Sitä paitsi moni luulee kimalaisen tai mehiläisen nirhaistessaan hankkiutuvansa eroon ampiaisesta, mutta erehtyy, koska ei erota pörriäisiä toisistaan. Toki ampiainenkin on hurjan tärkeä, mutta niiden tuhoamista ymmärrän jotenkin paremmin, koska ne ovat astetta ärhäkämpiä, vaarallisempia ja taipuvaisempia pesimään rakennuksiin.

  • Vastaus Ilona 12/04/2018 at 13:36

   No sekin. Tuo 10 kilon marjasato voi jäädä konkretian tasolla myös vähän abstraktiksi, sillä runsaan marjasadon vuonna yksi sangollinen vähemmän metsämarjoja ei juuri tunnu missään jos on kovin ahkera kerääjä 😀
   Muutenkin pölyttäjien merkityksestä puhutaan liian vähän, vaikka teoriassa kaikkien pitäisi jo nykysivistyksen valossa tietää että ne ovat tärkeitä.
   Minua suorastaan ihmetyttää, miten kimalaisen ja ampparin voi sekoittaa toisiinsa. Mutta niin vaan monille kaikki raidalliset otukset ovat yksi ja sama, vaikka onhan niissä jo ulkomitoissa aika iso ero… 😀

  Jätä vastaus