Ajatuksia Laiskottelu Sauna Työ

Sunnuntai, saunapäivä

10/07/2016

_B1B3885

…Ja ahkeruus on ilomme.

Tänään pohdin paljon sitä, miksi on niin vaikeaa olla vain. Tekemättä mitään, ilman että siitä tulee heti huono omatunto. Maaseudun kasvatille (ja tarkoitan ihan tätä maaseudun sydäntä, tiloja ja taloja keskellä peltoja ja metsiä) työteliäisyys ja touhuaminen on niin sisäänrakennettu ominaisuus, että sitä ei kaupungissa kasvanut luultavasti edes osaa täysin hahmottaa.

_B1B3869

Pohdintaan herätti aamusta Outi Reinolan blogi Säteilevä emäntä ja varsin osuva postaus ’Miksei koskaan saa levätä?’ Sellaista tämä kaikki täällä on: on iltapuuhia, on päiväpuuhia, on aina pitkä lista tekemättömiä töitä. Pihamaalla riittää aina jotakin, rakennuksissa riittää aina kunnostettavaa, metsässä on aina jotain kerättävää tai harvennettavaa.

Siihen kun vielä lisää ne ”oikeat” työt päälle, voi olla varma siitä että vapaa-ajan ongelmia ei ole tässä elämässä. Yhtenäkään päivänä.

Olen joskus miettinyt, että minulla on ollut tylsää ja ei-mitään-tekemistä viimeksi noin vuonna 2006.

_B1B3904

Mutta onneksi on se seitsemäs päivä, tai kuudennen ilta, jolloin voi hyvillä mielin hetkeksi hellittää. Silloin lämmitetään sauna (ja salaa vähän lauteilla vielä voi miettiä, mitä kaikkea sitä ensi viikolla ehtisi tehdä)

Minun saunailtani on tänään, seitsemäntenä. Tosin saunanlämmityksen ohessa ehti hyvin hoitaa muutamia työsähköposteja, laittaa ruokaa, syödä, ottaa nämä valokuvat ja kirjoittaa tämän blogipostauksen.

Kahteen kertaan, sillä ensimmäinen katosi kun nettiyhteys meni poikki.

_B1B3895

Mutta kohta, ihan kohta menen. Klikkaan tämän julkaistuksi, otan jääkaapista yhden saunaoluen ja istun rakkaan pihasaunani lämpimissä löylyissä. Enkä kovin paljon ajattele työasioita.

Ja loppusanoiksi mainittakoon, että minä olen onnekas: saan tehdä ja touhuta asioita mistä oikeasti tykkään. Niin Torpalla kuin palkkatöissäkin. Onhan tämä kiire ja alituinen omantunnon kolkuttelu välillä vähän raskasta, mutta ainakin teen sellaisia juttuja mitkä ovat minulle niitä oikeita asioita. Ja nyt menen saunaan, se jos mikä on parhautta!

Saatat pitää myös

2 Kommentit

  • Vastaus Plantation Boy 11/07/2016 at 20:59

    Jaan täysin kanssasi samataustaisena tuon ”vaikea olla vain”-kompleksin. Ja tunnen monia muitakin. Itsellä se näkyy voimakkaana tarpeena saada erityisesti kesällä jotain näkyvää ja hyödyllistä aikaan sekä samanlaisena ”aina lista tekemättämiä töitä” -ajatustavasta. Lähtee kai maalaislähtöisen alitajuntaisesta tarpeesta tehdä kesän pakolliset työt, mikä on ollut elinehto vielä edellissukupolvilla. Normityössä voi toteuttaa itseään, mutta lomalla joutenolo vaatii selkeän vastavoiman, joka on esimerkiksi lampolanpitoa, istutustenhoitoa, kalastusta, marjastusta tai muuta vastaavaa. t. PB

  • Vastaus Ilona 11/07/2016 at 21:43

    Kyllä, kesällä on aina kiire koska niitä pakollisia töitä todella riittää. Äsken kävin iltakävelyllä, ja huomasin että mun xxl-kokoiset metsämansikkani ovat kehittäneet yhtäkkiä uuden sadon. Vasta keräsin viime viikolla kaikki pois! En edes tiennyt että ne tuottavat satoa lisääkin – ja pakkohan ne on käydä huomenna keräämässä koska. No. Pakko. Koska ei niitä voi sinne metsäänkään jättää. Ihan kuin ei olisi muutenkin kaikenlaista 🙂

  • Jätä vastaus