Perinne Pukeutuminen Suku Tulipalo Vaatteita

Jos se ois helppoo kaikki tekis niin

11/05/2017

Tulipalo

Olen melkein kolme kuukautta jynssännyt vaatteita, astioita, kenkiä ja muita tavaroita puhtaaksi savusta, liasta ja tervasta. Alan oppia. Tänä iltana työn alla on niinkin vaatimaton projekti kuin kansallispuku.

Alan oppia myös, mitä kannattaa puhdistaa ja mikä ei lähde puhtaaksi millään. Kansallispuvun valkoinen pellavapusero ja esiliina ovat luultavasti sitä sarjaa. Mutta yritän silti.

Kansallispuku Kokkola

Perusluonteeni on kaiketi karjalaisen ja itähämäläisen geeniperimän tuloksena sitkeä ja jääräpäinen. Jos asian voi korjata, se korjataan. Tai paikataan tai parsitaan tai ainakin saadaan toimimaan. Periksi ei pidä antaa koskaan tai missään, jos vielä voi yrittää.

Niinpä jynssään ja kuuraan ensimmäistä kansallispukua (niitä on kolme vielä odottamassa) Torpan pikkuruisessa vessassa sappisaippualla ja juuriharjalla. Eikä tää työ ihan täysin turhaa ole: puvun otsanauha näyttää pesun jäljiltä nimittäin jo ihan hyvältä! Alku sekin.

Saatat pitää myös

Ei kommentteja

  • Vastaus pilke silmäkulmassa 12/05/2017 at 16:42

    Ootko koitellunna Vanishii? Vai viepikö se värittii? Todella harmi nuo kansallispuvut.

  • Vastaus Ilona 12/05/2017 at 18:17

    Vanishia en ole testannut, mutta aika montaa muuta kyllä. Mielenkiinnosta voisin tietysti sitäkin vielä johonkin kokeilla… Terva on sen verta tiukassa tekstiileissä, ettei kovin moni puhdistusaine sitä ole saanut irti. Sappisaippua ja ihan perinteinen kuuraaminen on toistaiseksi ollut paras keino.

  • Vastaus Lauantaisauna ja sielunhoito 11/06/2017 at 21:22

    […] Syy saunattomuuteen on iso sauna ja iso kivikiuas, jonka lämmittämiseen menee kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa yhtä ihmistä varten. Kun muutin talveksi suureen taloon, kävin siellä useasti saunassa, mutta sitten tuli tulipalo ja saunominen päättyi. (Niistä aiheista enemmän täällä ja täällä) […]

  • Jätä vastaus