Omavaraistelua vuonna 2019

Syrensaft

Haluaisin joskus taas omia kanoja torpalle. Ja mehiläisiä. Ja kasvihuoneen. Ja sitten viljelisin ja kasvattaisin kaikenlaista hyötykasvia ja syksyn tullen sadonkorjuu täyttäisi maakellarin ja pakastimet.

Tosielämässä viime kesänä kävi niin, että istutin muoviämpäriin neljä kaupasta ostettua perunaa, muistin kastella niitä vähän huonosti ja multakin oli pääosin köyhää höttöä. Voitte arvata millaisen sadonkorjuujuhlan sain viettää kesän päätyttyä (kuva alla…)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta aina on uusi vuosi, ja uusi mahdollisuus olla omavaraisempi kuin aiemmin! Eikä sentään kaikki ole ihan noin surkeasti mennyt – olen todella intona villiyrtteihin, ja keräilykausi torpan tiluksilla alkaakin välittömästi silloin kun maahan alkaa nousta mitä tahansa vihreää. Vuohenputki niistä ehkä suurin suosikkini, ja ehtymätön satotuote koko kesän.

Vuohenputki villiyrtti

Viime kesänä tein myös tuttavuutta villiyrtti-linjalla torpan kukkiviin kasveihin: syreenimehu ja horsmankukkamehu onnistuivat yli odotusten, ja metsän reunalla kasvavaa mesiangervoakin sain kerättyä pari kukintoa (tänä vuonna aion olla ajoissa) varovaista rohdoskokeilua varten.

Metsämarjat (mustikka, metsämansikka, puolukka) ovat joka vuosi keräyslistalla, ja ensi syksylle haaveksin karpalonmetsästysretkestä. Sienissä olen löytänyt omat vahvat suosikkini (kantarelli, lampaankääpä suppilovahvero), ja niitä tulen keräämään tuorekäyttöön alkusyksyllä kyllästymiseen asti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan vielä en ole linjannut, mihin kaikkeen aion tänä vuonna paneutua. Suunnitelmista tarkemmin helmikuun omavaraisuus-postauksessa; tätä aihetta on siis tulossa nyt (vähintään) kerran kuussa!

Sain kutsun osallistua tänä vuonna omavaraisuus-blogipostausten sarjaan, jota voitte seurata vuoden mittaan monessa kiinnostavassa ja innostavassa blogissa. Itse olen näissä omavaraisteluasioissa täysi noob *) mutta muilta saan omallekin torpalle kullanarvoisia vinkkejä.

Uusi postaus putkahtaa jokaiseen blogiin siis kerran kuussa, joka kuukauden eka maanantai. Pysykääpä kuulolla :)

 

*) Noob eli newbie eli aloittelija – tämä tiedoksi äiti, kun on ollut puhetta kaikenlaisista käsittämättömistä englanninkielisistä käsitteistä nykymediassa

18 thoughts on “Omavaraistelua vuonna 2019

 1. Näitä postauksesi kuvia katsellessa tuli ihanan lämmin tunne ja melkein tuprahteli syreenin tuoksu nenään, kauniin kesätunnelmaisia otoksia <3 Mielestäni omavaraisuus on kaikista parhaimmillaan juuri silloin, kun pelkällä etsimisen ja keräämisen vaivalla saa kerättyä ruokaa pöytään ja mahdollisesti säilöön talven varallekin ilmaiseksi. Terveisin toinen villiyrteistä ja muista luonnon antimista hullahtanut :)

  1. Kiitos Sanni! :) Oon vähän samalla linjalla. Viljeltävät kasvimaat eivät ole ainakaan vielä minun sydäntäni vieneet, mutta sitäkin onnellisempi olen kun saan kykkiä pihassa keräämässä vuohenputkea tai rapistelen nokkosensiemeniä korsista talteen :)

 2. Ihania kuvia taas kerran :) Olisin kiitollinen vuohenputkiresepteistä, sillä sitä piisaisi meillä yllin kyllin hyödynnettäväksi.

  1. Kiitos Laura! Syreenimehu ja horsmamehu ovat samankaltaisia: överimakeita, kukkaisaromisia ja kauniin punaisia :)
   Sokeria niissä on siinä määrin, että maku on jotain kotitekoisen mehun ja hiilihapottoman limsan väliltä – mutta kun oman suutuntuman mukaan lantraa vettä tai kivennäisvettä sekaan niin sopiva sekoitussuhde löytyy. Itselle sopii sellainen hyvin laimea, vaaleaksi blandattu mehujuoma (jolloin makeus ei iske niin voimalla) Ja kun mehu ei säily kovin pitkään jääkaapissa, ratkaisin säilytyksen laittamalla mehua jääpalamuoteissa pakastimeen. Näin sitä riittää pitkin talvea spesiaalihetkien juhlajuomaksi.

 3. Todella kaunis julkaisu. Jollain tuota sommittelijan silmää näyttä olevan luonnostaan. Villiyrtit oli omallakin listalla, joten mielenkiintoista seurailla mitä teillä niistä tehdään.

 4. Ai että kun alkoi tehdä mieli marjametsään! Joskus sitä miettii onko itse tullut panostettua omavaraistelussa liikaa kaikkeen itsekasvatettavaan ( ja työllistävään ) ja siten jää vähemmän aikaa hortoiluun, marjastukseen, sienestykseen tai vaikkapa kalastukseen… no, ehkä mulla on tällä saralla vähän parannettavaa :) ihania kuvia ja mukavan rento tunnelma!

 5. Minuakin kiinnostaa tuo horsmamehu. Omat syreenit ovat vielä niin pieniä etteivät ne varmaan kuki moneen vuoteen mutta horsmaa täällä riittäisi. Keräsin sitä kuivattavaksi kanojen talvirehuksi, toimii siinä ihan loistavasti. Tosin jos kukista alkaa mehua tekemään niin jättipalsamista pitäisi päästä eroon… Kenties senkin voisi valmistaa mehuksi! :D

 6. Villiyrteille iso plussa, hurahdin itsekin niihin, kun ”muutimme maalle”. Epävarmuustekijät tunnistuksen suhteen kävin poistamassa, kouluttautumalla neuvojaksi. Haaveissa pitää joskus itsekin kursseja ja hankkia niin pientä sivuansiota. Vuohenjuuri on juurikin se, mitä voi tunkea vähän jokapaikkaan!

 7. Mahtavaa että oot mukana omavaraisuusblogi-ringissä. Mä en oo jotenkaan edes tajunnu että omavaraisuus on joku juttu nyt. Kun oon kasvanu lapsuuteni semmosessa maailmassa (maatilalta oma liha ja maito, oma kaivovesi, kasvimaa, puulämmitteinen talo jne) niin en ole sillä tavalla pitänyt sitä mitenkään erikoisena tai ihmeellisenä juttuna. Mutta kun törmäsin Jovelan blogiin niin juttuhan alkoi kiinnostaa. Oon toki ollut koko ajan kiinnostunut marjastuksesta, sienestyksestä, potagerista jne, mutta en oo koskaan erityisemmin pyrkinyt semmoiseen määrätietoisesti. Viime kesänä olin helteiden vuoksi itse niin vetämättömissä etten jaksanut juuri mitään kasvattaa, mutta onneksi on uusi vuosi ja uudet kujeet. Tsempit sulle ja mulle tulevaan vuoteen!

Kivaa jos kommentoit!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s