Hortoilu Keittiö Kevät Omavaraisuus Pihamaa Ruoka Villiyrtit

Vuohenputki lautasella

07/05/2016

_B1B0215web

Villiyrtit. Koska olen kitchen goddess -osastolla vielä jossain varovaisella alkeiskurssitasolla, ei ole oikeastaan ihme että villivihannekset olivat myös ihan uusi juttu keittiössäni. Onneksi on tuttuja, joilta saa hyviä vinkkejä – kuten Sopivan ihana -blogi, jonka kautta sain herätyksen testata ehkä maailman helpointa villivihannesta: vuohenputkea.

Maku muistuttaa mietoa persiljaa, ja juuri sen verran mietoa että nirsommallekin luulisi kelpaavan salaatissa, leivän päällä tai piirakassa. Vuohenputkessa on internetsin tietolähteiden mukaan rutkasti c-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia. Ja jos miettii että mahtaako kasvi sekoittua kerätessä koiranputkeen niin eipä hätää, kun sitäkin voi syödä vaikka ei kaiketi ihan yhtä hyvää olekaan.

_B1B0249web

Torpan tiluksilla vuohenputkea kasvaa ihan joka paikassa, joten pikkuisten kevätlehtien kerääminen on lapsellisen helppoa. Ja jos haluaa käyttää termiä satokausituote, vuohenputki on todella sitä eikä mikään kallis eteläeurooppalainen tuontiviherrys.

_B1B0232web

Ekat kerrat pitävät mielen nuorekkaana, kuulemma. Viime kesän lopulla yksi sellainen ruokapuolen juttu olivat kanttarellit, nyt vuohenputki. Korvasienien etsimistä tällä viikolla yritin mutta en vielä osannut. Ehkä se korvasieni-eka-kerta osuu kohdalle sitten ensi keväänä, jos en nyt ehdi tai osaa. Niin ja vuohenputkipesto, se kuulostaa sen verran hauskalta että voisin ehkä kokeilla seuraavaksi… Piiras menee ainakin jatkoon.

_B1B0255web

Niin ja se ohje: piiraspohja voi olla mikävaan suolainen piirakkapohja. Olin tällä kertaa laiska ja ostin kaupasta valmiin pohjan, kun oli nälkä ja väsymys ja halu saada jotain pikaruokaa nopeasti valmiiksi. Täytteenä tässä on 1 prk ruokakermaa, 2 luomumunaa, suolaa, mustapippuria, vuohenputkea, vuohenjuustoa, tomaattia, pinjansiemeniä, emmentalraastetta. That’s it.

Saatat pitää myös

5 Kommentit

 • Vastaus A 07/05/2016 at 20:34

  Loistavaa, Ilona! Ihanaa että olen voinut olla innoittajana 🙂

 • Vastaus Ilona 07/05/2016 at 20:43

  Kyllä olet, vuohenputki-päivityksesi jäivät jo viime keväänä mieleen ja nyt kun taas kirjoitit aiheesta niin ehdin itsekin sesonkiin 🙂
  Olisin kokeillut myös sitä koivunmahla-juttua, mutta lehdet puhkesivat ennen kuin ehdin mökille ja se kausi menikin sitten ohi. Ensi keväänä sit vähän aikaisemmin..!

 • Vastaus Villiyrtit, täällä taas 07/05/2017 at 12:28

  […] Oman lempparini eli vuohenputkipiiraan leipomisesta intoilin jo vuosi sitten, lukekaapa tästä lisää! […]

 • Vastaus Koivua ja voikukkaa lautasella 20/05/2017 at 20:42

  […] Vuohenputki on jo tuttu juttu villiyrtti-keittiössäni. Tänään toin keittiöön tuoreimpia mahdollisia satokausijuttuja: koivun vastasyntyneitä lehtiä ja parin päivän ikäistä voikukkaa. […]

 • Vastaus Villiyrtit, kevään ensimmäiset satokausivihannekset 28/04/2018 at 19:41

  […] lisää tässä postauksessa, ja voikukka-koivunlehti-kokeiluista […]

 • Jätä vastaus