Ekologisuus Omavaraisuus

Toiveikas talvimieli!

02/01/2023
Puolukkahillo Kuusenkerkkähillo Torpan Tyttö

Runsaat (ei silti kohtuuttomat) ruokavarastot, oivalliset asusteet ja toiveikas talvimieli – näillä pääsee talven yli ja omavaraisuudessa pitkälle! Ainakin mikäli uskomme Veikko Huovisen Hamstereita, ja miksipä emme uskoisi, sillä se eepos on ollut monen talvivarastojen tekijän perusteos jo 65 vuotta.

Torpalla, eteläisessä Keski-Suomessa, ei kovin ahkerasti ruokapuolella varauduttu nykyiseen talveen. Kasvatettiin vähän porkkanaa (niitä on vielä ainakin pariin kokkailuun), keitettiin vähän punaherukkamehua (mehut juotiin jo pois), tehtiin hilloja (niitä riittää ainakin ensi kesään asti). Viimeisin kokeilu oli mansikka-maitohorsmahillo. Menee jatkoon! Pakastimeen saatiin aika paljon mustikkaa ja lähitilan mansikkaa, siskoni maatilalta naudan jauhelihaa ja vähän mausteyrttejä. Mutta pienikin ruokavarasto on i ha na. Mieltä tyydyttävää on nähdä hillopurkit rivissä, mehupullot kyljestä kiiltävinä, multaiset porkkanat laarissaan. Hamsterit olivat oikeassa, jo vuonna 1957!

Polttopuurintamalla puolestaan on niin paljon omavaraa, että siitä on riittänyt vähän myyntiinkin. Ja silti näillä puilla lämmittää ainakin pari talvea, ja hätätilanteessa vanhaa lautatavaraa riittäisi moneksi vuodeksi lisää… Mutta toki on hyvä tehdä ennakkoon ja valmiiksi.

Ja ne oivalliset asusteet: olen jo muutaman vuoden aikana vaihtanut suuren osan vaatteistani kokovillaan. Keli kuin keli on pukeutumiskysymys, se jos mikä korostuu maalla asuessa. Villavaatteista enemmän toisella kertaa, mutta mainittakoon viimeisin hankintani. Se on kuin hyppäys pumpuliin – Ruskovillan merinovillaiset fleecehousut. Ei ehkä kaikista tyylikkäimmät urbaanipöksyt, mutta muuten täydelliset ja joka keliin sopivat. Sisällä mukavat, napakalla pakkasellakin ulkona riittävät. Näitä en ehkä ota jalastani ennen kuin heinäkuussa.

Kasvivärjätty villalanka Torpan Tyttö

Jos ja kun jossain kohtaa taas vähän neulon, on myös itse värjättyä villalankaa vyyhtitolkulla valmiina odottamassa. Oranssia, vihreää, keltaista, violettia… värjääminen on mainiota puuhaa, vähän työlästä ja hidasta mutta sävyt ovat kauniita ja itse värjätty on tietysti aina mitä parhainta väriä. Kynttilöiden valmistuksessa minusta on tullut jo aika hyvä! Kynttilöissäkin pysytään siis omavaraisena.

Se missä turvaamme täysin ulkopuoliseen apuun, on tien auraus. Torpalla on mönkijä, mutta omaa pikkuista välineistöä vastaan kustannustehokkaampaa taitaa olla teettää useamman sadan metrin mökkitien auraus traktorilla ja sen tehokkailla työkaluilla. Näin on ollut hyvä.

Kirjoitan tätä uudenvuoden aattoiltana, kynttilän valossa. Tulevalle vuodelle en ole tehnyt vielä suunnitelmia, en omavaraisuuden enkä muunkaan osalta. Paitsi mehua haluan keittää enemmän. Ja porkkanaa kylvin syyskylvönä jo valmiiksi vähän enemmän kuin tälle vuodelle. Onhan sitä siinäkin, ensimmäisiä valmisteluja tehtynä!

* Omavaraisuutta ja sen suuntaan otettuja askelia kuljetaan tänäkin vuonna yhdessä monen muun bloggaajan kanssa. Kirjoitukset #suuntanaomavaraisuus -teemalla löydät tältä listalta, eri puolilta Suomea. Näitä postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi)

Tekstit on jaoteltu kasvuvyöhykkeiden mukaan: Torpan Tyttö löytyy esimerkiksi vyöhykkeeltä 3.

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-2023-suunnitelmia/

Maijalassa https://www.maijalassa.com/ensimmaisia-askeleita-kohti-omavaraisempaa-elamaa-tavoitteita-vuodelle-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/01/meidan-piha-ja-suunnitelmat-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/01/ennatysten-joulukuu.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-1/

Torpan Tyttö https://torpantytto.com/2023/01/02/toiveikas-talvimieli/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-13-uuden-vuoden.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17173

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-vuosikello-ja-ajatuksia-vuuesta-2023

Harmaa torppa  https://www.harmaatorppa.fi/2023/01/lampoa-torppaan.html 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-esittely-ja-suunnitelma/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/01/02/tammikuu-23-mika-sinut-lammittaa/

Saatat pitää myös

9 Kommentit

 • Vastaus Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi 02/01/2023 at 11:04

  Ah, Veikko Huovisen Hamsterit pitäisikin varmaan hakea kirjastosta. Kas, kun ei tullut mieleen, ajattelin vain, että leffa pitää päästä näkemään. Kumpihan kannattaisi tehdä ensin – katsoa elokuva vai lukea kirja?

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 02/01/2023 at 14:00

   Minä halusin lukea kirjan ensin, ja sitten vasta elokuva. Epäilen, että leffaan ei saada ihan kaikkea sitä Huovisen huumoria mukaan, siksi näin päin! 🙂

 • Vastaus Satu - Tsajut 02/01/2023 at 12:22

  Meillä vannotaan ruskovillan merinofleece takkien nimeen. Ne ovat ihanat, ehkä toivelistaan lisätään nuo suosittelemasi housut.

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 02/01/2023 at 13:59

   Minulla ei taas ole sitä takkia, kun villapaitoja tulee käytettyä enemmän! Housut osoittautuivat heti paketista otettuani ihan helmeksi – sen koommin en olekaan juuri muita housuja käyttänyt 🙂 Suosittelen, oikein lämpimästi!

 • Vastaus Korkealan Isäntä 03/01/2023 at 15:39

  Tavoitteena on tulevana kesänä pyörähtää puodilla jos aukeaa. Kun havahduin vasta jouluna kun en ollut enää sillä suunnalla töissä. Jos tulevana kesänä parantaisi tapansa.

 • Vastaus Maijalan Anna 06/01/2023 at 16:11

  Ai että, oon ikuisesti kiitollinen siitä että puolisoni muutama vuosi sitten painosti lukemaan Hamsterit – sehän oli silkkaa neroutta koko kirja!

  Täällä kanssa koko perhe pysyy villasukissa ja muissa lämpimissä ja juuri tuossa lankavarastoja silmäilin että ei ehkä ihan hetkeen tarvitse tehdä uusia hankintoja… Tänä vuonna oon tsempannut parsimisen kanssa ja korjaillut kasapäin viime vuosina puhkikuluneita sukkia! Siitä tulee jotenkin hirveän hyvä mieli, kun antaa itse tehdyille vaatteille lisää elinaikaa 🙂

 • Vastaus marketta 09/01/2023 at 19:20

  Kirja on luettu ja nyt kävimme katsomassa elokuvankin! Peter Franzen on kyllä hyvä Hamsterina!

  • Vastaus Ilona / Torpan Tyttö 01/03/2023 at 11:07

   Hyvä Marketta! Minäkin olen nyt nähnyt myös leffan ja ihan tykkäsin, vaikka kriteerit olikin korkealla 🙂

  Jätä vastaus